“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai 13. septembrī kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.
Festivāla koncepcijas pamatā ir vietējā nemateriālā kultūras mantojuma – savvaļas produktu izmantošanas pārtikā – mijiedarbība ar laikmetīgu, profesionālu pavārmākslu. Pasākums sakņojas Zaubes mednieku kopienas tradīcijās, kas uztur medniecības un medījumu pagatavošanas prasmes, tēju vākšanas un izmantošanas tradīcijās, kā arī vietējo cilvēku sēņošanas un ogošanas tradīcijās. “Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” ir ne tikai tradīciju godināšana, bet arī jaunu garšu, prasmju un pieredžu atklāšana kā arī filozofija par dabas un cilvēka harmoniju.
Šī gada jaunums ir sadarbība ar “Jauno pavāru kustību”, kas apvieno jaunus un entuziastiskus Latvijas pavārus, kuri aktīvi iestājas par kvalitatīvas restorānu nozares attīstību un pavārmākslas izaugsmi. Viņi vadīs “Dzīvās uguns gatavošanas konkursu” pavāriem un gatavošanas entuziastiem. “Jaunās pavāru kustības” biedri gatavos arī paši un piedāvās apmeklētājiem street food (ielas ēdiens) stila ēdienus no vietējiem produktiem ar savvaļas garšām. Festivālā tiks pārstāvēti tādi restorāni kā prestižo Mitchelin zvaigzni ieguvušais restorāns “John Chef’s Hall”, “Michelin Guide Latvia 2025” iekļautie restorāni “Barents”, “Tails” kā arī Kuldīgas restorāns “Goldingen Room” un nesen dibinātais restorāns “Smor”.
Tam iepretī mednieku un makšķernieku klubs “Zaube” demonstrēs ģimenēs paaudžu paaudzēs iedibinātas un iemīļotas receptes, kādas restorānu ēdienkartēs neatrast.
Ar gatavošanas meistarklasēm piedalīsies pazīstamais “3 Seasons” šefpavārs Ingmārs Ladigs, bet savvaļas augu fermentēšanas meistarklases vadīs vairāku grāmatu autore Vaira Kārkliņa.
Bērni varēs darboties picu gatavošanas meistarklasē, veidot ēdamās glezniņas kā arī apgleznot piparkūkas ar dabīgām krāsām.
Apmeklētāji aicināti iesaistīties konkursā “Rudens ritmi burciņā” ņemot līdzi vismaz 800 ml burciņu ar saldu un/vai sāļu saturu un iegūt gardas, noderīgas balvas.
2025. gada festivāla tēma – “Rudens ritmi” tēma caurvīs festivāla programmu visdažādākajos veidos:
Festivālā ieeja bez maksas, bet atseviškas meistarklases un aktivitātes par samaksu. Uz meistarklasēm jāpiesakās iepriekš. Vairāk informācija festivāla Facebook lapā un mājas lapā www.wildfoodfest.lv.